Catit Official Brand Site

In dit artikel

1. Zwarte panters zijn geen aparte diersoort

Hoewel hun zwarte vacht hen visueel onderscheidt van andere grote katten, zijn zwarte panters helemaal geen aparte diersoort.

De term “zwarte panter” verwijst eigenlijk naar luipaarden en jaguars met veel melanine, een biomolecuul dat hen hun zwarte kleur geeft. Afgezien van hun vachtkleur zijn ze precies hetzelfde als hun kleurrijkere soortgenoten.

2. Zwarte panters hebben een gevlekte vacht

Hoewel ze misschien moeilijk te zien zijn, hebben zwarte panters vlekken op hun vacht, net als hun kleurrijkere broers en zussen.

De zogenaamde rozetten zijn gewoon niet zo goed zichtbaar omdat de omliggende haren veel donkerder zijn dan bij gewone jaguars of luipaarden. In fel zonlicht kan je de typische vlekken wel goed zien.

3. Zwarte panters gebruiken hun donkere vacht in hun voordeel

Zwarte panters komen voornamelijk voor in tropische regenwouden, waar ze ondanks hun donkere vacht net zo goed opgaan in het dichte kreupelhout als hun kleurrijkere broers en zussen.

Bovendien jagen junglekatten meestal in de schemering en ’s nachts, en dan komt hun zwarte vacht best goed van pas. Doordat zwarte panters extra moeilijk te zien zijn, zijn het uitstekende jagers.

4. Zwarte panters zijn niet super zeldzaam

Je zou denken dat er nauwelijks zwarte panters zijn, maar naar schatting heeft tot wel 11 procent van alle luipaarden en jaguars een zwarte vacht. Wat echter wel zeldzaam is, zijn bevestigde waarnemingen, vooral van zwarte luipaarden.

Junglekatten zijn sowieso al moeilijk te spotten en dankzij hun donkere vacht vallen zwarte panters nog minder op, waardoor ze zo zelden worden gezien. In 2019 werd er voor het eerst in 110 jaar een zwarte panter gefotografeerd in Kenia.

5. De zwarte panter heeft in sommige culturen een symbolische betekenis

In het Oude Egypte werden zwarte panters aan de goden geofferd omdat men geloofde dat de goden de huid van het dier als kleding droegen.

In het Romeinse rijk werden melanistische luipaarden helemaal uit Afrika geïmporteerd om deel te nemen aan vaak gruwelijke openbare spelen en gladiatorengevechten.

Tot op de dag van vandaag staan zwarte panters voor moed en persoonlijk leiderschap en in verschillende Afrikaanse culturen worden de dieren gezien als de beschermers van het universum..