Catit Official Brand Site

In dit artikel

De thuis van de moeraskat

De moeraskat komt voor in grote delen van Zuid- en Zuidoost-Azië en in versnipperde gebieden in het Midden-Oosten. Hoewel deze wilde kat op veel verschillende plaatsen kan gedijen, komt de moeraskat kat meestal voor in – nou ja – moerassen! De kat houdt ook van andere vochtige gebieden zoals grasland en struikgewas, en voelt zich comfortabel in de buurt van rivieren, waar hij zich kan verstoppen in het riet en tussen de hoge grassen. Daarom wordt de moeraskat ook wel de “rietkat” genoemd.

Map - Geographic range of the Jungle cat (approx.)

Een prachtige vacht

De moeraskat heeft een gespikkelde zandkleurige vacht met een lichter gekleurde buik en keel, al bestaan er ook zwarte en albino exemplaren. De kittens zien er anders uit dan volwassen moeraskatten. De kleintjes worden gestreept en gevlekt geboren, en soms behouden ze die kleuring wanneer ze ouder worden. Het gaat dan vooral over de ringen op de voorpoten en op de staart. Dankzij hun kleur, lange poten, korte staart en pluimoren, wordt er wel eens gezegd dat de moeraskat op een middelgrote lynx lijkt.

De kat die van fruit houdt

Hoewel de moeraskat voornamelijk een vleeseter is, vinden de dieren het niet erg om af en toe wat fruit te eten – vooral in de winter, wanneer er minder voedsel is. Als er voldoende voedsel beschikbaar is, geeft de moeraskat de voorkeur aan kleine zoogdieren, hoewel ze ook genieten van vogels, vissen, kikkers, insecten en zelfs kleine slangen. Terwijl de meeste katten jagen rond zonsopgang en zonsondergang, of soms zelfs ’s nachts, jaagt de moeraskat het liefst overdag. Daarvoor gebruikt deze schattige killer verschillende technieken: meestal besluipt ie zijn prooi, gevolgd door een sprint, al kan ie ook in bomen klimmen, rennen aan snelheden tot 32 km/u, in de lucht springen om vogels te vangen, in het water duiken om vis te vangen, en tot 1,5 km ver zwemmen.

Blaffende katten

De moeraskat is van nature solitair en zoekt alleen gezelschap tijdens het paarseizoen. Op zoek naar een partner maakt de mannelijke moeraskat een blaffend geluid dat verrassend veel lijkt op het blaffen van een grote hond. Normaal gesproken miauwen moeraskatten echter gewoon, net als huiskatten, maar dan een stuk luider. Als ze zich bedreigd voelen, kunnen moeraskatten verschillende kleine brullen laten horen voordat ze aanvallen, wat zeer ongebruikelijk gedrag is voor een kat. Zoals we al zeiden: de moeraskat is echt bijzonder!

Moeraskat

Onze Hulp & Advies-pagina’s zijn beschikbaar in onderstaande talen. Maak uw keuze: