Catit Official Brand Site

In dit artikel

Overdadig wassen

Katten likken niet alleen aan hun vacht wanneer ze vinden dat ze vuil zijn. Tijdens een wasbeurt komt er endorfine vrij; een stof je kat helpt om zich rustig en ontspannen te voelen. Dus, als je kat gestrest is, zal die zich vaker wassen in de hoop dat ie zich daarna beter zal voelen. Helaas gaat dit gedrag na een tijdje leiden tot kale plekken.

Zich verstoppen

Als je kat plots schuwer is en zich vaker verstopt dan normaal, dan is er waarschijnlijk iets mis. Sleur je kat in dit geval niet zomaar uit haar schuilplaats. Je kat wil immers een veilige plek en als je haar daar zomaar weghaalt, raakt ze alleen maar verder gestrest. Je kunt je kat er natuurlijk wel uithalen om te kijken wat er mis is of om haar naar de dierenarts te brengen.

Kat verstopt zich onder de zetel

Agressief zijn

Sommige katten worden agressief tegen mensen of andere huisdieren wanneer ze gestresseerd zijn, dus wees voorzichtig en let op de lichaamstaal van je kat voordat je een kat die zich duidelijk verstopt probeer aan te raken. 

Mogelijk zal je pluisbol blazen of grommen om je te waarschuwen uit de buurt te blijven. Als je haar dan toch benadert, kan ze naar je uithalen om zich te verdedigen. Katten zullen zelden krabben of bijten zonder eerst waarschuwingssignalen af te geven, maar toch is het beter voorzichtig te zijn.

Agressieve kat

Meer gaan miauwen

Als je kat gestrest is, zal die mogelijks meer gaan miauwen dan normaal. Katten kunnen dit doen om te klagen, of gewoon om je aandacht te trekken. Als baasje zal je vast ook subtiele verschillen in hun stemmetje opmerken. Zo kan je gestresseerde kat mogelijk rasperiger of klagender klinken dan anders.

Cat being more vocal

Urine sproeien of weigeren de kattenbak te gebruiken

Een veelvoorkomend teken van stress bij katten is buiten de kattenbak plassen. Voor je poezelis de geur van hun eigen urine immers een soort van geruststelling. Katten gebruiken hun geur om dingen als hun eigendom te claimen, waardoor katten die veel stress hebben zelfs tegen muren of meubels kunnen gaan sproeien om hun territorium af te bakenen. 

Hoe help je een gestreste kat?

Als je kat zich niet goed voelt, neem dan altijd contact op met de dierenarts. Zodra medische oorzaken zijn uitgesloten, kan je proberen vaststellen wat je poezel zoveel stress bezorgt en indien mogelijk de oorzaak wegnemen.

Een hoger gelegen verstopplekje is altijd een goed idee voor onzekere katten, omdat ze dan comfortabel en veilig kunnen zitten terwijl ze hun territorium overschouwen.

Onze Hulp & Advies-pagina’s zijn beschikbaar in onderstaande talen. Maak uw keuze: