Catit Official Brand Site

In dit artikel

Wat is een cyperse kat?

De term cyperse kat verwijst naar katten die één van vier specifieke patronen op hun vacht hebben. Het meest gekende patroon daarvan is het gestreepte tijgerpatroon, maar er zijn ook varianten. Wat alle cyperse katten, of in het Engels”tabby cats”, gemeen hebben, is een ‘M’-patroon op hun voorhoofd.

Soorten cyperse patronen

Makreel

Katten met een makreelpatroon vind op de hoek van elke straat. De dunne, verticale strepen op hun flanken lijken wel op de prachtige vacht van een tijger. Van bovenaf gezien lijken deze strepen, in combinatie met de dikkere donkere lijn die over de ruggengraat loopt, echter op een visskelet. Vandaar de verwijzing naar een vis in de naam.

Het makreelpatroon is niet alleen het meest voorkomende patroon onder de cyperse katten, maar het wordt ook beschouwd als het oorspronkelijke cyperse patroon vanwege de gelijkenis met de vacht van de Afrikaanse wilde kat, de legendarische voorouder van alle huiskatten.

Gyoza

Gyoza

Odín & Yuna

Odín (macho) - Yuna (hembra)

Romeo

Romeo

Klassiek

Het klassieke cyperse vachtpatroon staat ook bekend als het gemarmerde vachtpatroon omdat de vacht van deze katjes kan worden vergeleken met het patroon in een marmercake. De verschillende kleuren en strepen creëren een dramatisch wervelend patroon, met soms een vlek aan de zijkant die met veel verbeelding lijkt op de roos bij boogschieten.

Naast dikke en dunne horizontale strepen op de pootjes, hebben katten met het klassieke cyperse vachtpatroon vaak een lichter gekleurde vlindervormige vlek op de schouders.

Eliot

Eliot

Hector

Hector

Michigo Kurasaki

Michigo Kurasaki

Gevlekt

Waar katten met een makreelpatroon ordelijke verticale lijnen over hun flanken hebben lopen, zijn dat bij het gevlekte vachtpatroon verticaal gerangschikte vlekken. In 2009 werd ontdekt dat een speciaal gen verantwoordelijk is voor het opbreken van de strepen in vlekken. Op hun poten en staart hebben deze katten echter wel horizontale lijnen, net als hun vriendjes met een makreelpatroon.

Wiley

Wiley

Luna

Luna

Po

Po

Gespikkeld

Katten met een gespikkeld vachtpatroon zijn het moeilijkst te herkennen, omdat dit patroon geen duidelijke strepen, marmertekening, of vlekken vertoont. De vacht van gespikkelde cyperse katten ziet er een beetje zandachtig uit. Dit komt door het agouti-gen. Dat zorgt er namelijk voor dat ieder individueel haartje gestreept is. Hierdoor krijg je geen gedefinieerd streepjespatroon, maar een soort zout en peperpatroon. Op hun pootjes, snoetje, buikje en staartpunt kunnen deze katten echter wél echte strepen hebben.

Penny

Penny

Jersey

Jersey

Kika

Kika

Onze Hulp & Advies-pagina’s zijn beschikbaar in onderstaande talen. Maak uw keuze: