Catit Official Brand Site

In dit artikel

Katten die zichzelf rechtop zetten

Al minstens sinds het begin van de 19e eeuw vraagt men zich af hoe katten erin slagen telkens weer op hun pootjes te landen. In 1894 werd ontdekt dat katten een ingebouwde reflex hebben, die zich begint te ontwikkelen als ze nog heel jong zijn – 3 tot 4 weken oud om precies te zijn. Tegen de tijd dat kittens 6-9 weken oud zijn, hebben ze hun landingsvaardigheden al geperfectioneerd!

Hoe doen ze het?

Net als mensen hebben katten een vestibulair systeem in hun oren dat voor hun evenwicht zorgt. Katten zijn echter veel beweeglijker dan wij. Door hun flexibele ruggengraat en het feit dat hun sleutelbeenderen niet aan andere botten vastzitten, kunnen katten in principe dubbelvouwen, dan draaien en uiteindelijk weer hun normale vorm aannemen. Bovendien hebben katten zeer sterke en gespierde poten die als schokdempers fungeren wanneer zij op de grond landen.

cat capable of basically folding double

Landen katten altijd op hun voeten?

Nou, soms niet. Om zichzelf te kunnen oprichten en op hun poten te landen, moet een volwassen kat van minstens 90 cm hoogte vallen. Dit verklaart waarom u uw slaperige kat waarschijnlijk wel eens van de bank naar beneden hebt zien tuimelen en op zijn zij of rug hebt zien landen. Katten die van extreme hoogte vallen, landen ook niet op hun poten, maar daar is een heel goede reden voor. Ten slotte is er een specifiek kattenras dat de neiging heeft om niet op zijn poten te landen: de Ragdoll.

Deze super relaxte katten hebben hun naam te danken aan het feit dat ze de neiging hebben om slap te gaan als je ze oppakt, net als een echte ragdoll. Sommige exemplaren zijn zo volgzaam dat ze zichzelf oprichten als ze vallen, maar gewoon hun poten niet gebruiken om de landing te verzachten. Door deze vreemde neiging dachten mensen dat Ragdolls geen pijn konden voelen. Blijkbaar kunnen ze dat wel, net als elke andere kat. Zorg er daarom voor dat u ramen en balkons katproof maakt, zodat uw kat veilig blijft.

Do cats always land on their feet?